Soorten touwen

Als rigger krijg je al snel te maken met verschillende soorten touwen.
Hier maken we even een overzicht welk touw zoal geschikt is voor het bonderen van mensen.

Dikte

Om te beginnen heb je verschillende diktes in touwen. 
Voor shibari gebruiken we meestal diktes tussen de 5mm en 8mm. 
5mm touw ga je meer gebruiken voor grondwerk en/of bij lichtere bunny's tijdens een suspensie. Het is echter wel aan te raden om bij suspensie minimum 5,5mm te gebruiken. 
6mm touw is zowat het meest voorkomend. Deze ziet er slank uit en afhankelijk van het type touw heeft deze dikte een acceptabele breekkracht. 
7mm of 8mm wordt meer gebruikt om wat meer accent te leggen op de knopen. Deze dikte is ook van toepassing voor suspensie van iets vollere bunny's. Hou hierbij rekening dat als je karabijnen gebruikt deze voldoende plaats bieden aan de touwen. 


Onderhoud

Synthetisch en katoenen touw: wassen op 30 graden in een kussensloop zonder wasverzachter. Daarna drogen op een rek en opnieuw opvouwen 

Natuurlijk touw: wassen op 30 graden in een kussensloop zonder wasverzachter. Daarna drogen onder spanning, de touwen opnieuw breken, inbranden en opnieuw breken. Daarna opnieuw behandelen met olie en/of was naar keuze.

Rekbaarheid

Kijk zeker na bij het aankopen van touw of deze niet uitrekt. Dit komt vooral voor bij klimtouw om de val wat te "breken". Het kan echter de veiligheid in gedrang brengen onder het bonderen van mensen omdat de knopen dan iets te strak komen te zitten. Daarom is de keuze van natuurtouw altijd beter omdat deze amper tot niet rekt. 

Breekkracht

Het is belangrijk dat je als rigger de breekkracht van uw touwen kent. Dit is echter de breekkracht die de touw fabrikant garandeert.
Uiteraard zal deze na het bewerken van de touwen wat afnemen. Over het algemeen kan je stellen dat synthetische touwen een hogere breekkracht hebben dan natuurtouwen. 

Een goede knooptechniek is hier dan ook enorm van belang. De onderste video's tonen dit goed aan. 

Soorten touwen 

Jute

Jute is een natuurtouw die ruw kan aanvoelen. Denk maar aan de jute zak waar ze de aardappelen in bewaarden. Hoewel je met de juiste behandeling het touw al redelijk zacht kan krijgen is dit niet altijd de bedoeling. Het kan juist leuk zijn om je bunny er mee te plagen. 
Naast de ruwheid heeft dit touw een gekraak die zeer typerend is. 

Hennep

Een heerlijke zachte natuurtouw met een typische geur die soms doet denken aan de paardenstal. Het kan, wel zijn dat je bij de ene leverancier hier meer last van zal hebben dan de andere. Ondanks de geur, die met de tijd toch vergaat, is dit een aangename touw om mee te bonderen. Het pluist iets minder snel dan jute en glijd soepel door de vingers. 

Hempex of spleitex

Hempex wordt wel eens het synthetische zusje van de hennep genoemd. Als je beide touwen naast elkaar zou leggen is het soms moeilijk onderscheid te maken. Toch zijn hier wat voor en nadelen aan. Net als hennep voelt deze zacht aan, maar omdat deze synthetisch is moet je toch oppassen voor rope burns. Als je de touwen te snel door je vingers haalt of langs het lichaam van de bunny kan je hier vaker brandwonden mee maken. Doordat dit touw synthetisch is wordt deze aangeraden voor de hooikoortspatiënten onder ons. 

Katoen

Een touw die zacht aanvoelt en gemakkelijk in onderhoud. Katoenen touwen zal je even gemakkelijk geslagen als gevlochten vinden op de markt. Let er mee op dat geslagen katoen eerder een lage breekkracht heeft dan gevlochten. 

Synthetisch (ppm)

Synthetische touwen komen in alle soorten kleuren voor en zijn gemakkelijk in onderhoud. Ze hebben een hoge breekkracht maar hier moet je toch oppassen met rope burns. 
Ppm ofwel polypropylene multifilament, lijkt op nylon maar is dat niet. 

Posh

P.O.S.H. is het beste touw dat je zal tegen komen om aan bondage te doen. Het is gemaakt van gesponnen polyester en word meestal per 3 strings geslagen. Het voelt zo zacht als katoen en is UV-werend.
Het touw heeft een zeer hoge breekkracht en is dus uiteraard zeer geschikt voor suspensies. 
Deze komt voor in diverse kleuren die meestal tot diep in de kern gekleurd zijn. 

Kokos

Een speels en eigenwijs touw die enorm ruw is. Niet ideaal om te knopen maar wel om mee te plagen. 

 

Een overzicht van de soorten touwen kan ook bekeken worden in deze video.

Als u deze pagina leuk vindt of u wil me supporteren: 

Buy Me A Coffee